+3636554090

Szigorodtak az épületenergetikai előírások 2018-tól

Jelentős változások léptek életbe 2018. január elsejétől az épületekkel szemben támasztott energetikai előírásokban, amelyek érintik többek között az új ablakok üvegezését is. A szabályok szigorítása miatt a falaknak, a nyílászáróknak, a födémnek az eddig érvényes szabványoknál mintegy 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Ennek az a célja, hogy az új követelményeknek megfelelően épített, felújított épületek fűtési célú energiafogyasztása jelentősen kevesebb legyen. Például  a fa, vagy PVC keretszerkezetű ablakok esetében Uw=1,15 W/m2K érték az új elvárás, amelynek már csak a háromrétegű üvegezéssel ellátott termékek felelnek meg.

Magyarországon az elavult, régi nyílászárók vannak többségben az épületekben, ezekhez képest már a kétrétegű ablaküveg is hatalmas minőségi előrelépést jelent. A régebbi házak felújításánál elsősorban a pénz dominál, ezért jóval többen kérnek kétrétegű üveget, de ez nem is baj, hiszen az itthoni régi falazatok hőszigetelése messze elmarad a mostaniakétól, egy öregebb lakóingatlan esetében, a homlokzatok utólagos kiegészítő szigetelése nélkül – nem is éri meg háromrétegű üvegezésű nyílászárókat beépíteni ablakcserekor. Az új építésű házaknál nagyon népszerűek a hatalmas üvegfelületek, mert rengeteg fényt engednek be a lakótérbe. Ezért is szükséges most már a háromrétegű ablaküveg alkalmazása bármilyen új építésű ingatlan modern hőszigeteléséhez, energetikai tanúsítványához.

Cégünk jelenleg három fajta profil vastagsággal (amely egyben meghatározza a beépíthető üvegszerkezet vastagságát is) gyárt ablakot: a 68 mm-es ablakokba a kétrétegű, a 78-, és 90 mm-es szerkezetekbe háromrétegű üvegezés kerülhet.

Az általunk gyártott modern ablakok szerkezete háromrétegű üvegezéssel

Összefoglalva tehát az eddigieket saját termékeink példáján, a régi ablakok cseréjéhez, a saját erőből megvalósított felújítás esetén elégséges lehet az olcsóbb, kétrétegű üveggel rendelkező „SZIKRA 68” profilú termékünket választani, míg új kivitelezésű és pályázattal támogatott felújítások esetén már minimum a háromrétegű üveggel ellátott „SZIKRA 78” nyílászárók beépítése szükséges.

0 Megjegyzés